Nasi
Perencah Nasi goreng
Sedikit Planta
Asam Pedas Daging
Bawang
Telor
Mula-mula gaulkan nasi dengan perencah nasi goreng sebelum dimasukkan ke dalam kuali kerana lebih mudah untuk memastikan campuran lebih sebati. Minyak masak dipanaskan dan memasukkan sesudu planta. Mengapa masukkan planta? (Saya pun tak tahu. LOL) Tapi rasanya lebih lemak. Dulu saya pernah guna minyak sapi Ghee. Setelah minyak panas dan planta sudah larut, warna minyak akan menjadi lebih kekuningan. Goreng bawang dan kemudian diikuti dengan nasi.
Selepas itu boleh masukkan kuah asam pedas dan telur ayam. Kacau....kacau.....kacau.....kacau (I mean goreng la).
Selepas masak apa lagi, makanla. Jika sedap bagi tahu kawan-kawan. Jika tidak sedap diamkan saja.
Catitan: Masakan ini tidak ada maklumat saintifik dari segi nutrisi pemakanan selain nasi adalah karbohidrat (sumber tenaga). Berapa kalori yang diperolehi pun saya tak tahu. LOL.
Selepas itu boleh masukkan kuah asam pedas dan telur ayam. Kacau....kacau.....kacau.....kacau (I mean goreng la).
Selepas masak apa lagi, makanla. Jika sedap bagi tahu kawan-kawan. Jika tidak sedap diamkan saja.
Catitan: Masakan ini tidak ada maklumat saintifik dari segi nutrisi pemakanan selain nasi adalah karbohidrat (sumber tenaga). Berapa kalori yang diperolehi pun saya tak tahu. LOL.
Gambar 1 : Gaulkan nasi dengan perencah nasi goreng
No comments:
Post a Comment